duminică, 3 iunie 2012

Eşti ceea ce citeşti!

Cartile pe care le citim nu doar ne definesc, ci ne si influenteaza. Un studiu efectuat de cercetatorii americani arata ca cititorii ajung de multe ori sa se identifice cu personajele preferate si, prin urmare, sa le adopte inconstient comportamentul.

500 de voluntari au participat la cele sase tipuri de teste gandite de cercetatorii de la Ohio State University. Concluzia studiului este ca romanele scrise la persoana I pot modifica temporar perceptia cititorilor. Mai exact: “Atunci cand te pierzi in universul unui personaj fictiv, in timp ce citesti un roman, ai putea sa sfarsesti prin a-ti modifica propriile ganduri si comportamentul pentru a se potrivi cu cele ale personajului”.

Studiul acesta ma duce, inevitabil, cu gandul la filmul “The Jane Austen Book Club” si la omniprezenta intrebare:“Ce ar face Jane?” Eu cred ca cercetatorii acestia stiu ei ce stiu, asa ca cel mai bine este sa avem grija cu ce personaje ne identificam, pentru ca nu toate sunt un exemplu de urmat.

Voi ce spuneti? In ce masura va lasati influentati de ceea ce cititi si mai ales, de personajele pe care le indragiti?
Am găsit pe internet următoarea schemă, poate vă ajută să descoperiţi ce carte sunteţi!

2 comentarii:

  1. Nu stiu de ce dar aveam aceasta impresie de cand am inceput sa citesc seria Amurg. Ma afectase acele personaje intr-un fel incat ma intrebam cateodata ce ar face Bella sau ce as face eu in anumite reactii. NU sunt nebuna...:)) doar spun ca ete doar ceva...interiorizat,senzibil,psihologic...habar nu am. E ceva adevarat,cred. Tie ti s-a intamplat asa ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi mie mi s-a întâmplat aceeaşi chestie, tot cu seria Amurg. Citeam şi, cred că inconştient, începea să mi se pară tot mai firesc, chiar dacă devenea tot mai incredibil.

      Ștergere