miercuri, 4 iulie 2012

Interviu cu Adina Speteanu




V-am spus pe pagina de Facebook că am o surpriză pentru voi. Din fericire – cred  – nu era anunţul câştigătorului, ci altceva. Iniţial, urma să postez asta atunci când avea să intre şi Adee pe blog, să vadă cum mai e pe ici, pe colo. Dar azi a postat pe blogul ei personal că nu are nici o fărâmă de net şi că postează de pe telefon –  o să vă explice ea de ce nu a mai postat. Deci, ca să nu ziceţi că vă ţin mult
in suspans sau că nu mai postăm deloc, m-am decis să postez „surpriza” acum, cu speranţa că Adee nu se va supăra.
Vă amintiţi de Adina? ştiţi voi, cea care a scris Crimă la timpul trecut? Am reuşit să-i luăm cel de-al doilea interviu, primul luându-l fetele de la Walking of Letters (AICI) , care conţine multe informaţii şi titluri destul de interesante.
Mai jos ȋl găsiţi:
1. Ne bucurăm că ai acceptat să ne răspunzi la interviu. Ne poţi da câteva detalii despre tine?
   Pentru început, salutare. Mă bucur foarte mult că m-ați contactat. Ce să vă spun despre mine? Am 18 ani, sunt Vărsătoare, și visez cu ochii deschiși aproape 80% din zi. Sunt zăpăcită, aeriană, optimistă, cu speranța că pot schimba lumea.
2. Biblioteca ta a luat foc şi poţi salva o singură carte. Care ar fi aceea?
Uf, complicat. Doar una pot să salvez? Cu toate că povestea nu ar fi completă, aș alege „Fiica marchizului” de Alexandre Dumas.
3. Ce te-a inspirat să scrii Crimă la timpul trecut?
Citatul de la început, care spune că „Dragostea vindecă oameni – pe cei ce o dăruiesc, dar și pe cei ce o primesc.” ( Karl Menninger ). Și m-a ajutat foarte mult și muzica lui Yiruma.
4. Dacă s-ar face un film după cartea ta, care ar fi distribuţia?
Nu m-am gândit niciodată la asta, așa că nu am un răspuns pregătit. Cred că, dacă aș avea un cuvânt de spus, mi-ar trebui foarte mult timp de gândire. De cele mai multe ori imaginile personajelor pe care le am eu în minte sunt greu de găsit în realitate. Este, în cazul meu, un subiect mai complicat...
5.   Spune-ne un lucru care te inveseleşte in orice situaţie.
Ciocolata! Mereu îmi face ziua mai bună. :)
6. Să zicem că ai ocazia să intânleşti unul/una din scriitori/scriitoarele tale favorite – care ar fi acela/aceea ?
Lista e lungă. Cred că aș vrea să-l întâlnesc pe Alexandre Dumas. M-a obsedat prea tare una din cărțile pe care le-a scris și de când am citit-o nu prea-mi dă pace.
7.  Spune-ne un citat care te descrie cel mai bine;
„Viața înseamnă a transforma constant în lumină și în flacără tot ceea ce suntem și tot ce întâlnim.” - Friedrich Nietzsche
8. Dacă ai putea să te teleportezi in orice perioadă din istorie, care ar fi aceea ?
Secolul al XVIII-lea, undeva în Europa. Este perioada mea favorită, atât pentru îmbrăcămintea femeilor, cât și pentru stilul de viață. M-au fascinat întotdeauna poveștile cu conți, ducese, etc.

9.  http://birds-of-mind.blogspot.ro/ - ce părere ai de blogul nostru? Ai vreun sfat pentru noi?
Să o țineți tot așa. Câtă vreme promovați lectura și plăcerea de a citi o carte, faceți o treabă excelentă.
10. Te-ai gândit să mai scrii o carte?
Da. Deja am primele 200 de pagini și sper că va fi ieși poveste plăcută. Pot doar să spun că este un gen diferit de cel din prima mea carte.
11. Spune-ne despre Crimă la timpul trecut – ceva ce nimeni nu ştie.
Am scris-o când aveam 16 - 17 ani și nu m-am inspirat absolut deloc din viața mea. Este ficțiune 100%.
12. A fost greu să găseşti o editură care să-ţi publice creaţia?

  Eu am avut un noroc incredibil. Cred că cineva, acolo sus, ține cu mine, pentru că am fost acceptată mai repede decât mi-am închipuit că se va întâmpla. Am avut și eu momentele mele în care am zis că nu mai trimit nimănui nimic, că scriu doar pentru mine, dar nu m-a ținut mult și iar am început, cu tot felul de strategii. Este, mai ales la noi și mai ales pentru cei tineri, așa ca mine, greu, dar dacă ne lăsăm o parte din suflet în povestea pe care o scriem, atunci aceasta, mai devreme sau mai târziu, va ajunge în mâinile celor care vor ști să o aducă la lumină. Cred că a contat foarte mult că nu mi-am pierdut speranța. Eram, în adâncul sufletului, convinsă că voi reuși să public, așa că am așteptat să vină momentul potrivit.
13. Mulţumim că ai acceptat să ne răspunzi la intrebări, şi nu uita să ne anunţi de următoarele tale publicaţii.
Și eu vă mulțumesc pentru interviu. Cu siguranță veți afla când voi reveni cu o altă poveste. Multă baftă cu blogul și sper să aveți curajul să-mi citiți romanul. Sunt curioasă dacă o să vă placă. :)
    Mulţumim Adina, pentru răspunsurile tale frumoase şi pentru că ne-ai adus la cunoştiinţă că scrii ceva nou.

 Vreau să-mi spuneţi printr-un comentariu ce credeţi despre acest interviu, plus o ȋntrebare – aşa, de la mine pentru voi. Ce faceţi vara asta? Eu mi-am propus un program sănătos şi frumos, da’ nu-mi prea reuşeşte.

6 comentarii:

  1. Mă simt, mă simt :))
    Mi-a plăcut interviul şi răspunsurile ei. Cu prima ocazie, o să-mi cumpăr şi eu cartea. Sunt chiar curioasă, plus titlul este intrigant.
    Um, şi mie tot perioada aia îmi place. Mai ales de la Kuroshitsuji încoace :)) Bine, deşi primul impact pe care l-am avut cu era aia a fost când citeam Alexandre Dumas...
    Vara asta? Am multe lucruri pe care vreau să le văd. Mult citit, multe anime-uri, multe manga, ceva kilograme minus şi multe amintiri frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ~ Aaşa , să te simţi :)) . Mda, programul tău e tare drăguţ , vreau şi eu, dar mi-e prea lene, ştii tu :)). Şi pe mine m-a făcut curioasă cartea, vreau s-o cumpăr dacă dau de ea la reduceri. Dacă nu, tre’ să-mi aştept alocaţia .... * Dumnezeu s-o ierte pe cea precedentă ... *

      Ștergere
  2. Vă mulțumesc și aici pentru interviu. A fost o surpriză plăcută. Și dacă tot m-am băgat în seamă, hai să duc treaba până la capăt. :)) Vara asta am de gând să nu dorm, vorba cântecului, să termin cartea la care lucrez acum, să citesc și să-mi încarc bateriile pentru anul care vine.
    O vară plăcută tuturor! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ~ De „Vara nu dorm” vorbeşti , aşa-i ?:)) m-a marcat melodia aia . De abia aştept să văd ce mai publici :3. Şi nu uita, o să-ţi citesc cartea chiar de-ar fi să o cumpăr cu banii de laptop nou :d . Kisses :**.

      Ștergere
    2. De melodia aia vorbesc. :))

      Ștergere